Kysymyksiä ja vastauksia - Timo Parvela, kirjailija

Kysymyksiä ja vastauksia

Hei esitelmän tekijä! Ennen kuin päätät kysäistä minulta, voinko tehdä sen ikävän äidinkielen kirjailijaesitelmä puolestasi, lukaisepa tämä. Tässä on jotain yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen.

 

1. Minkä ikäinen olet?

Vaikka itse pidänkin itseäni lähes uuden versoisena, täytän kuitenkin 50-vuotta 19.5.2014.

 

2. Missä asut?

Kirkkonummella. Se on paikkakunta 30 km Helsingistä länteen. Muutettuamme tänne keksin ruveta hiihtämään. Se on järkevää, koska täällä on luultavasti Suomen vähiten lunta ja huonoimmat ladut.

Asumme omakotitalossa maaseudulla. Ikkunoista näkyy pelkkää peltoa. Talvisin tosin näkyy vain oma pelikuva.

 

3. Miksi rupesit kirjailijaksi?

Tarinat ovat aina viehättäneet ja kiinnostaneet minua. Minulle kertomuksen punominen on haaste, tehtävä, palapeli.  Pyrin edelleen siihen, että uusin tarinani olisi aina jollain lailla parempi, kiehtovampi ja taitavammin kirjoitettu kuin edellinen.

 

4. Kuinka monta kirjaa olet kirjoittanut?

En muista, mutta kun vähän aikaa selailet näitä sivuja löydät luettelon, josta vastaus selviää. Edellyttäen tietysti, että olet ollut tarkkana matematiikan tunneilla.

 

5. Mikä on paksuin kirjasi?

Varmaankin Louhi, joka kuuluu Sammon vartijat -trilogiaan.

 

6. Mistä saat ideat kirjoihisi?

Milloin mistäkin. Joskus ne tulevat omasta elämästä (aika harvoin, sillä minun elämässäni jo kahden talitintin yhtäaikainen vierailu lintulaudalla on suuri tapahtuma. Se siitä kirjailijan työn jännittävyydestä.). Joskus luen jotain, kuulen jotain, näen jotain, mutta yleensä ei auta muu kuin kysyä vaimoltani. Hän on opettaja ja opettajat ovat hyviä antamaan kertomusten otsikoita.

 

6. Piditkö opettamisesta?

Pidin. Mutta olen parempi kirjailija kuin opettaja. Luulen, että entiset oppilaani ajattelevat samoin.

 

7. Mikä on lempiruokasi?

Rapeaksi paistettu ahvenfile (mielellään itse pyydetty).

 

8. Mikä on lempivärisi?

Sininen.

 

9. Mikä on lempikirjailijasi?

Niitä on kolme: A. A. Milne (Nalle Puh), Ian McEwan ja Annie Proulx.

 

10. Millainen on työpäiväsi:

Työmatka:

Kävelemme Murun ja Paten kanssa noin 45 min lenkin. Matkalla otan lehden postilaatikosta. Tarjoan koirille aamiaisen, käyn suihkussa, jonka aikana Muru ja Pate hakevat lempilelunsa ja odottavat olohuoneen matolla, että tulen leikkimään. Tulen leikkimään. Syön oman aamiaisen ja luen lehden kannesta kanteen.

Työpäivä:

Kahdesta viiteen tuntia kököttämistä tietokoneen ääressä. Pidän miniminä sitä, että tekstiä syntyy kaksi liuskaa. Käytännössä se on myös maksimi. Eli kirjoitan kaksi liuskaa tekstiä jokaisena työpäivänä. Työpäiviä vuodessa on noin 180.

Työpäivän jälkeen:

Käyn kaupassa. Teen usein perheelle ruoan. Sitten vain loppupäiväksi sulaudun sohvan ruskeaan kankaaseen...

 

11. Mitä harrastat?

Hiihdän silloin kun se on mahdollista (lue kohta 2.). Luen kirjoja. Kaikkein eniten kuitenkin katson elokuvia ja tv-sarjoja. Tv-sarjoista ylivoimaisia suosikkejani ovat The Wire, House of Cards, True Detective, Sopranos, Game of Thrones, Deadwood, Rome, Vallan linnake, Silta, Weeds ja Treme.

 

12. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?

Liputan suvaitsevaisuuden puolesta. Olen huolestunut eri puolilta maailmaa kantautuvista uutisista, joiden mukaan ahdasmielisyys on lisääntymään päin. Maailma on avara paikka. Erilaiset ihmiset mahtuvat vallan mainiosti elämään täällä rinnakkain.